Over ons

De Margriet

Over ons

 

Met je voeten onder tafel genieten van een heerlijk krokant slaatje, een boterzachte steak, een vers vispannetje of een verfrissend ijsje in hartje Mechelen? Dat en nog veel ander lekkers kun jij komen ontdekken bij brasserie “De Margriet”. Vernoemd naar de frêle Margareta van Oostenrijk, die hier in de 15de eeuw woonde.

Onze gepassioneerde chef-koks Bart en Kris toveren al jouw verrukkelijke gerechten om tot ware kunstwerkjes. Voor onze suggesties werken deze “chefkes” vooral met seizoensgebonden ingrediënten uit de streek. Echt om van te watertanden.

In de zomer serveren wij (Bill en “team De Margriet”) deze graag met een glimlach aan tafel op ons ruim terras, dat gezellig en verzorgd is ingericht. Heerlijk vertoeven is het hier. Ook binnen kun je gezellig tafelen en genieten.

Heb jij er goesting in? Proef dan hier alvast even van ons menu.

Wij kijken er heel erg naar uit!

Met verrukkelijke groeten en tot snel,
Bill

Ons Margriet

Dit is een frêle vrouwelijke schoonheid, “Ons Margriet”, Mechels koosnaampje voor Margareta van Oostenrijk. Deze klassedame werd tot driemaal toe uitgehuwelijkt. Op amper driejarige leeftijd wordt ze gekoppeld aan de dertienjarige Franse Dauphin en voedt men haar aan het Franse hof op als toekomstige koningin. De Dauphin stuurt haar na acht jaar echter weer terug naar huis. Erna wordt ze uitgehuwelijkt aan Don Juan, de troonopvolger van Spanje. Duidelijk geen maat voor haar, want hij sterft al tijdens de wittebroodsperiode. Later trouwt ze met Philibert van Savoie, maar ook deze man sterft veel te vroeg. Omdat ze het nu wel gehad heeft met echtgenoten, spitst ze haar aandacht toe op de opvoeding van haar neefje, de latere Karel V. Ze leidt letterlijk en figuurlijk een rijk leven. Kunstenaars, muzikanten, dichters en humanisten zijn kind aan huis. Ze is intelligent, haar tijd ver vooruit, diplomatisch en toch assertief. Haar invloed is enorm en dat ziet ook de stad Mechelen. In 1849 krijgt Jozef Tuerlinckx de opdracht om een groot standbeeld van Margareta te maken. Daarmee is Mechelen de enige stad in de toen nog jonge Belgische staat die kiest voor een vrouwelijk stadssymbool!

Recommended
2021

De Margriet